RAPORT DE ACTIVITATE PRIVIND DESFASURAREA CURSULUI DE EUROSECURITATE
DATA : 01.04-12.04.2019
LOCALITATEA CHAMONIX/ TIGNES –VAL D’ISERE
In ultimi 7 ani la nivel european, specialistii in domeniu, au lucrat pentru transformarea MOU in Act Delegat si astfel MOU a devenit lege europeana.
Statutul monitorului de schi cu recunoastere europeana a fost semnat si a trecut de parlamentul Uniunii Europene ,ca urmare se asteapta ca toate tarile membre UE sa se conformeze si incepand cu data de 19.05.2019 sa intre in vigoare REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/907 AL COMISIEI din 14 martie 2019 privind instituirea unui test comun de formare pentru monitorii de schi în temeiul articolului 49b din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind recunoașterea calificarilor profesionale pentru meseria de Monitor de schi, snowboard si sporturi de alunecare pe zapada.
Monitorii romanii care pot face dovada absolvirii celor doua teste comune-Eurotest si Eurosecuritate- vor detine un card profesional European eliberat de catre Autoritatea Competenta pentru meseria lor. In Romania statutul de Autoritate Competenta ii revine Federatiei Romane de Schi-Biatlon.
Modulul Eurosecuritate (siguranta in afara partiilor de schi) face parte din REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/907 AL COMISIEI din 14 martie 2019 privind instituirea unui test comun de formare pentru monitorii de schi în temeiul articolului 49b din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind recunoașterea calificarilor profesionale in vederea pregatirii monitorilor de schi din statele membre pentru a putea conduce un grup de clienti in afara partiilor amenajate. Implementat de Federatia Romana de Schi si Biatlon alaturi de
Asociatia Nationala a Scolilor de schi din Romania „ ANSSR” si Asociatia Nationala a Monitorilor de schi din Romania „ ANMSR” in parteneriat cu
Ecole National de Ski et d’Alpinisme „ ENSA” Chamonix , Franta .
Cursul a replicat la nivel de national sesiunea desfasurata in anul 2017 in Franta si are ca scop formarea de monitori de schi romani pregatiti, dupa absolvirea acestui modul, sa lucreze liber in Uniunea Europeana.
Pentru a participa la acest curs delegatia Romaniei, 6 persoane , din care 4 cursanti si 2 formatori , a trebuit sa se deplaseze pentru perioada 01.04-12.04.2019 in Chamonix .
Delegatia Romaniei a fost compusa din :
Formatori: Albulet Bianca , Ignatescu Daniel
Cursanti: Ciobanu Mara-Teodora, Nisipeanu Alexandru, Moldovan-Dragos Dan, Pop Mihail
Grupul din Romania a fost integrat in sistemul scolii de schi si alpinism de la Chamonix, cazarea , masa si cursurile avand loc in acelasi timp si loc cu studentii francezi. Timp de 2 saptamani am avut ocazia sa studiem si sa facem parte din acest sistem.
Pentru a putea participa la acest modul de Eurosecuritate , cursantii au trebuit sa indeplineasca cateva conditii:
In baza parteneriatului dintre FRSB, ANSSR si ANMSR cu ENSA , formatori prezenti la acest modul au fost anuntati ca vor benefia de gratuitate iar cursanti prezenti in Franta pe perioada 01.04-12.04.2019 au suportat din fonduri proprii cheltuielile de cazare , masa si skipass, beneficiand in baza acestui parteneriat de scutirea taxei pentru partea pedagogica asigurata de ENSA.
Asadar cei doi formatori , Albulet Bianca si Ignatescu Daniel au fost prezenti pentru a doua oara la cererea ENSA pentru incheierea stagiului de pregatire in vederea obtinerii statutului de coordonator al modului de Eurosecuritate in Romania.
Profesorul desemnat de catre scoala franceza pentru delegatia noastra a fost Yannick Boucherand.
Cursul s-a desfasurat in limba engleza , cei 2 formatori au avut ca obiectiv aprofundarea cunostintelor dobandite in 2015 pentru a putea realiza si organiza in Romania in anii ce urmeaza acest modul de Eurosecuritate.
Pentru formatori s-au stabilit urmatoarele obiective:
Pentru cursanti obiectivele si desfasurarea cursului au fost anuntate anterior debutului cursului prin e-mail si sunt prezentate in anexa 1.
AGENDĂ
MODUL EUROSECURITATE
DATA: 01.04-16.04.2019 LOCALITATEA: CHAMONIX
Obiective:
Ziua 1 | Schi off piste , prezentarea statiunii , prezenatrea echipamentului de salvare, evaluarea nivelului tehnicii off piste a cursantilor |
Ziua 2 | Schi off piste, atelier de cautare in avalansa multivictime, observarea zapezii |
Ziua 3 | Curs prim-ajutor, atelier de cautare in avalansa multivictim |
Ziua 4 | Schi de tura, orientare si navigare, apel de urgenta, conducerea grupului |
Ziua 5 | Examen salvare din avalansa 2 victime, timp permis 8 min , perimetru 50mx 50m , prima victima sondata, a doua victima dezgropata, test schi off piste conditii diverse de zapada si inclinatie a pantei |
Curs prim ajutor
Tehnici de sapare
DATA: 07.04-12.04.2019 LOCALITATEA: TIGNES- VAL D’ISERE
Obiective:
Ziua 1 | Schi off piste , prezentarea statiunii |
Ziua 2 | Schi off piste, culoare abrupte, navigare si orientare, conducerea grupului |
Ziua 3 | Schi de tura , culoare abrupte, apel de urgenta, navigare si orientare, tehnici elementare de coarda
|
Ziua 4 | Schi de tura, orientare si navigare, apel de urgenta, conducerea grupului
Examen teoretic scris |
Ziua 5 | Bilantul celor 10 zile
|
BILANTUL MODULUI DE EUROSECURITATE APRILIE 2019
Din cei patru cursanti prezenti la curs , toti au promovat acest modul .
Absolventi acestui curs au primit un certificat emis de autoritatile franceze care atesta faptul ca sunt pregatiti sa lucreze ca monitori de schi in Uniunea Europeana iar nivelul lor este uniformizat cu cel al monitorilor de schi din tarile alpine.
Acest certificat va fi valabil in momentul in care vor promova si examenul pentru cea mai inalta categorie din Romania.
Cei 2 formatori au primit un feedback pozitiv din partea indrumatorului prof. Yannick Boucherand si vor organiza in sezonul ce vine un modul de Eurosecuritate in Romania.
Un alt succes al parteneriatului dintre FRSB, ANSSR si ENSA.